Descriere
Prezentarea Statiunii - scurt istoric
LACU – SĂRAT este o cochetă staţiune balneară, situată în Câmpia Brăilei, la numai 5,5 km de oraşul Brăila, de care se leagă printr-o linie permanentă de tramvai construită încă din anul 1900 şi autobuz. Deşi aflată în plină câmpie, pe malul lacului al cărui nume îl poartă, staţiunea este înconjurată de 70 ha de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere.
Lacul, cu salinitatea crescută, este format pe un vechi curs al Dunării, de care acum este complet izolat. Adâncimea apei variază între 0,6m şi 1,80 m. Fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare. Virtuţile terapeutice ale apei şi nămolului au fost puse în valoare încă din anul 1879.
I.C. Apostolescu în lucrarea sa „Băile de la Lacu Sărat” din 1884 vorbeşte despre un pacient care la sosirea în staţiune nici nu putea să se dea jos din trăsură şi după vreo 15 băi făcea curse lungi pe jos. Astăzi reputaţia staţiunii a trecut peste hotare, continuând să fie un punct de mare atracţie, anual înregistrându-se un număr mare de turişti care vin aici pentru tratamente calde.
Se apreciază că aici există unul dintre cele mai valoroase nămoluri sapropelice din ţară şi ape cu cea mai mare concentraţie salină, realitate confirmată şi de faptul că majoritatea pacienţilor încheie cura balneară într-o stare ameliorată. Aşa cum comenta şi Nicolae Iorga „Amplasarea pitorească, parcul vechi ce se întinde până departe cu înguste cărări şi desişuri pe care nopţile de vară le vor fi umplând de o fermecătoare taină”, rămâne deopotrivă îndemn la un sejur odihnitor, reconfortant.
Principalii factori naturali de cura ai statiunii Lacu Sarat:
apa sulfatata, clorurosodica, magneziana concentrata a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/ l, si
favorizeaza dezvoltarea unei microfaune care îi confera calitati terapeutice deosebite ;
namolul sapropelic ce se extrage din lac are un continut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afectiuni reumatismale.
În baza de tratament a hotelului Perla punem la dispozitia pacientilor proceduri pentru urmatoarele grupe de afectiuni:
afectiuni reumatismale degenerative – spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze ;
afectiuni reumatismale inflamatorii
afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita) ;
afectiuni postraumatice – redori articulare posttraumatice, recuperare dupa imobilizari în aparat gipsat, recuperari dupa operatii pe muschi, articulatii si oase, entorse si luxatii ;
afectiuni dermatologice – unele forme de psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite ;
afectiuni neurologice periferice ;
afectiuni ginecologice – insuficienta ovariana, cervicite cronice ;
afectiuni endocrine (hipotiroidie benigna, hipoovarita puberala).
afecţiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice după fracturi, entorse, luxaţii) ;
boli asociate: afecţiuni dermatologice, boli endocrine şi de nutriţie, boli profesionale de uzură (munci grele în mediu toxic, trepidaţii, muncă de noapte, frig şi umiditate prelungită)
Unitatea noastra de tratament balnear dispune de o întinsa suprafata de plaja si de o baza de tratament la care sunt în curs de finalizare importante lucrari de extindere si modernizare. Instalatiile noastre de tratament acopera o gama larga de proceduri, si anume :
bai calde cu apa sulfuroasa la cada;
împachetari calde cu namol;
bai galvanice, termoterapie, aerosoli ;
electroterapie: curenti de joasa, medie si înalta frecventa, unde scurte,ultrasunet;
laserterapie;
proceduri cu câmpuri magnetice de joasa frecventa;
masaj terapeutic, gimnastica medicala.
Factori terapeutici:
apa lacului este sulfatată, clorurată, sodică, magneziană cu o mineralizare de 83,955 mg/ l ;
nămol sapropelic (conţinând 41% substanţe minerale şi 39 % substanţe organice), bogat în hidrogen sulfurat ;
climat excitant de solicitare .
Staţiunea permite tratarea unei game variate de afecţiuni, dar având un climat de solicitare, se impune ca prescrierile să se facă individualizat în funcţie de stadiul bolii, în afara stărilor acute.
Dotarea cu aparatura de fizioterapie a bazei de tratament :
MAGNETODIAFLUX –BTL 09 , BTL 5000
UNDE SCURTE – BTL 13
MULTIFUNCŢIONAL – BTL 06
ULTRASUNET – BTL 07p , BTL 5000
DIADINAMIC – DIADIN 3
INTERDIN – ATM 21
BAIE GALVANICĂ
APARAT ATM 31
LASER – BTL 10
BAIE SARE
BAIE NĂMOL
HIDROKINETOTERAPIE
BAZIN APĂ SĂRATĂ
SAUNĂ
Sala gimnastica :
BICICLETĂ ERGONOMICĂ
GANTERE
BANDĂ ALERGARE
EXTENSOARE
STEPER
SALTELE
SPALIERE
Cura in afara unitatii: lacul şi plaja pentru ungeri cu nămol şi aerohelioterapie.
Verifica disponibilitate