Stațiunea Amara - Județul Ialomița


Stațiunea Amara - Județul Ialomița

Amara este un oras situat in judetul Ialomita, in sud - estul Romaniei, in estul Campiei Romane, pe malul lacului Amara, la distanta de 9 km de Slobozia, cu un climat continental de stepa, cu veri calduroase si ierni reci.
Stațiunea Amara - Județul Ialomița
Stațiunea Amara - Județul Ialomița
Statiunea Amara este recomandata pentru tratamentul :
  • bolilor reumatice degenetative (spondiloza, artroza, poliartroza),
  • a bolilor reumatice inflamatorii (reumatismul inflamator),
  • bolile ginecologice (mertosalpingita cronica, insuficienta ovariana, sterilitate secundara),
  • dar si a disfunctiilor asociate (dermatologice, endocrine).
Statiunea Amara dispune de facilitati pentru bai calde in cazi si piscine cu apa din lac, bai calde cu namol si aplicari cu namol, plaja de pe malul lacului si aplicari de namol rece si bai in lac.

Localitatea a fost atestata documentar in timpul domnitorului Matei Basarab, care a inzestrat manastirea ridicata de el in Slobozia cu intinse terenuri in jurul lacului. In 1864, prin secularizarea averilor manastiresti, aceste terenuri au fost preluate de stat. Atunci au luat fiinta primele asezari omenesti. Documentele timpului retin ca bilant al unui sezon de cura: un numar de 452 de bolnavi si 3200 de bai.

Amara a atras atentia lui P. Poni, caruia i se datoreaza primele analize chimice ale apei lacului, in 1887. In 1896, la 4 ani dupa ce autoritatile judetene au decis sa infiinteze un serviciu al bailor, insarcinat cu exploatarea instalatiilor de bai calde, Amara este folosita amplu de populatie, sezonier.

Lacul Amara, cu o lungime de 4 km si o latime ce variaza intre 200 si 800 m, este alimentat cu ape de siroire care spala eflorescentele produse la suprafata rocilor din Campia Romana de catre apele subterane incarcate de saruri (predominant sulfati si cloruri).
Sulfatul de magneziu si sulfatul de sodium, dizolvate in mare cantitate in apa lacului, ii dau gustul foarte amar care mascheaza gustul sau sarat.

Namolul sapropelic este negru (in contact cu aerul devenind cenusiu), unsuros, sarat si are un miros foarte puternic de hidrogen sulfurat.
El contine 41% saruri anorganice, 39 % substante organice si 20% apa.

Stațiunea Amara - Localizare pe Hartă - Google Map


Oferte de cazare în Stațiunea Amara

Booking.com