Stațiunea Băile Felix


Stațiunea Băile Felix

Stațiunea Băile Felix - este o statiune balneo-climaterica, printre cele mai renumite, situata la 8 km sud de Oradea, in Campia Crisurilor, la o altitudine de 140 m.
Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament formata din instalatii pentru bai la cada, impachetari calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala, aparatura pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apa incalzita acoperite si in aer liber, sali pentru gimnastica medicala, cabinete medicale.
Băile Felix
Băile Felix
Relieful statiunii este unul complex, dispus in trepte, de la est, Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod, spre vest, 90 m in Campia joasa a Crisurilor.
Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic - platoul Padis presarat cu tuneluri, cascade subterane, lacuri, paduri, canioane si ghetari.

Rezervatia cu nuferi din Baile Felix, Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din Romania- aprox. 107 ani). Strandul cu apa termala Apolo (1900). Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unica în Europa, relicva a erei tertiare), pestele Rosioara lui Racovita (specie endemica, denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi.

Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii (impropriu numit de localnici Craterul de la Betfia). Acesta are o adâncime de 86 de metri, putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri.

Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase întinse, care dau celor doua statiuni o atmosfera ideala in orice anotimp, facandu-le propice pentru relaxare si tratament, incat ploaia sau frigul iernii nu reprezinta nici un impediment pentru o baie cu apa geo-termala, in aer liber. In Baile 1 Mai exista si cel mai vechi bazin cu valuri din Romania. Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective: - Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (restaurata în anul 1977); - Cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. Vincentiu, frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita in sec. al XVIII-lea. - Biserica ortodoxa din Rontau (sec. XV) - Biserica unita (greco-catolica) din Haieu (1906); - Biserica de lemn din Brusturi si Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.

Cele doua localitati suburbane ale Oradei, aflate la circa 8 km de oras, au devenit sinonime cu notiunea de statiune balneara, fiind cele mai cunoscute din Romania si foarte cautate in afara granitelor. Izvoarele cu apa geo-termala au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbo-natate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice.

Băile Felix - Localizare pe Hartă - Google Map


Oferte de cazare în Băile Felix

Booking.com